Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Рекомендації щодо запобігання харчових отруєнь та забезпечення відповідності харчового продукту

Дата: 24.07.2024 09:53
Кількість переглядів: 61

Фото без описуВлітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Адже спека створює ідеальні умови для розмноження збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. Успіх боротьби за зниження захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення та поширення цих захворювань.

В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Основні симптоми харчового отруєння – нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури.

Найчастіше збудники кишкових інфекції знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти тощо), немитих фруктах та овочах. Але основною причиною виникнення гострої кишкової інфекції є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Наразі в Білгород-Дністровському районі відбуваються стабілізаційні відключення систем електропостачання, що, в свою чергу, впливає на виробництво та/або обіг харчових продуктів. Враховуючи зазначене, вважаємо за необхідне роз’яснити операторам ринку, які проводять діяльність з обігу та виробництва харчових продуктів, що потребують дотримання температурного режиму, про обов’язкове зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів. Це стосується як виробників, так і складів, магазинів з роздрібної торгівлі продуктами харчування.

Безпека населення, у тому числі, складається з безпеки тих харчових продуктів, які споживають люди. Тому Вам необхідно мати та використовувати генератори, акумулятори, інші системи енергозабезпечення  для безперебійного збереження харчового продукту, якщо Ви так само плануєте його подальшу реалізацію населенню. У разі недотримання температурних режимів до харчових продуктів, які цього потребують, Ви, як відповідальні користувачі – повинні вжити заходи відносно таких харчових продуктів, відповідно до вимог чинного Законодавства.

Інформацію про відключення системи електропостачання на вашій потужності, за адресою та номером будинку, можна дізнатися на сайті ДТЕК Одеські Електромережі за посиланням: https://www.dtek-oem.com.ua/ua/shutdowns.

Аби убезпечити себе та своїх близьких від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, дотримуйтесь таких заходів профілактики:

*не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Температурні норми зберігання продуктів:

+ 4 … + 8 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;

+2 … + 6 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;

 –1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;

 –2…+2 °С – риба гарячого копчення;

 –2…+2 °С – риба холодного копчення;

 –18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені.

Така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів. Важливе значення має і термін зберігання:

- охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С добу;

- нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С – добу;

- буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С.

- свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С.

- вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб).

- яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

Фото без описуНаразі, терміни та умови зберігання (температурний режим при зберіганні) харчового продукту зазначені на маркуванні, це необхідно ретельно перевіряти купуючи та зберігаючи будь якій харчовий продукт.

*не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, купувати продукти харчування у стаціонарних торговельних мережах, за наявності виробничого маркування, за допомогою якого ви можете дізнатися інформацію щодо походження такого продукту, умов та термінів зберігання тощо;

*перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди дотримуватися правил особистої гігієни - мити руки з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

*дотримуватися технології приготування, особливо це стосується належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;

*не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

*особливо в літній період відмовитися від споживання багатокомпонентних страв: страви з подрібненого м’яса та риби, салати з майонезом, особливо салати, що одночасно містять і овочі, і рибу, і м’ясо та ще й соус. Відмовитися від споживання кремових виробів, паштетів, зельців, холодців тощо, надто коли ви, наприклад, їдете у подорож чи на відпочинок і відсутні відповідні температурні умови для зберігання таких продуктів; ретельно підбирати їжу для дітей, адже вони особливо вразливі до харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій;

*не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

*при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

*для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

*захищати харчові продукти від випадкових забруднень, вести боротьбу з мухами, гризунами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь