A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА - ЗЛІСНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР'ЯН!

Дата: 12.04.2024 13:11
Кількість переглядів: 39

Фото без описуВраховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої , як для сільського господарства, так і для здоров’я людини, не можна залишатися байдужими  до  вирішення цієї проблеми. Шабівська сільська рада звертає увагу керівників сільськогосподарських підприємств, землекористувачів, жителів громади про необхідність проведення заходів щодо знищення амброзії полинолистої. В першу чергу, необхідно знищувати  бур’ян у себе вдома на вулицях біля дворів. Боротьба з амброзією полинолистою є  одним  з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів  і жителів населених пунктів.

Чим небезпечна амброзія для людини та довкілля

 

Пилок цього бур'яну вважається найбільш агресивним алергеном. Симптоми, які може викликати амброзія - задуха, ускладнене дихання, кашель, нежить, сльозливість, висипання на шкірі та інші симптоми алергії. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Амброзія полинолиста надмірно висушує і виснажує ґрунти, витісняє культурні та дикорослі рослини. Це  справжній „зелений агресор”.

Методи боротьби з амброзією

При виконанні робіт із знищення карантинних рослин, необхідно захистити відкриті ділянки шкіри, очі, верхні дихальні шляхи.

Найефективнішим є метод виривання рослини з коренем у травні – червні, коли корінь рослини ще слабкий та невеликий, немає алергенного пилку та незліченного насіння.

Найбільш розповсюдженим у зв’язку з доступністю та бюджетністю наразі є метод викошування амброзії. Він є ефективним у період з початку до середині липня, коли суцвіття бур’яну вже утворилися, але ще не розкрилися. Після цього викошування проводять ще два-три рази з проміжком у 3-4 тижня.

Для боротьби з амброзією в населених пунктах також використовують гербіциди. Для знищення бур’яну можна використовувати натрієву й амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) чи з сульфатом амонію.

Для знищення карантинного бур’яну на великих площах використовують злакові культури, засіваючи їх взиму або в кінці зими та використовуючи їх ранні сходи для пригнічення амброзії.

Знищивши рослини до цвітіння і формування насіння, Ви збережете здоров’я своє і Ваших близьких, а також істотно зменшите територію  поширення цього шкодочинного бур’яну!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь