A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Небезпечний ЕХІНОКОКОЗ: захворювання тварин, яким може заразитися людина

Дата: 12.12.2023 08:37
Кількість переглядів: 81

Фото без описуЕхінококоз це хронічне паразитарне захворювання, за якого у печінці, легенях та інших органах утворюються кісти (міхурі). Збудником цього захворювання є личинкова стадія стьожкового гельмінта – ціп’яка. Людина, як і свійські тварини (вівці, свині, корови), є проміжним господарем ехінокока, а кінцевим хазяїном є домашні або хижі тварини (собака, лисиця, вовк, шакал).

 

Основну роль у зараженні ехінококозом людини відіграє її близьке побутове спілкування з інвазованою собакою – яйця ехінокока можуть потрапити в організм людини при облизуванні собакою рук, обличчя хазяїна, посуду.

Ураження собаки відбувається при поїданні нею вибракуваних при забої худоби органів з ехінококовими міхурами, на бійнях, забійних майданчиках, м’ясопереробних підприємствах, фермах, при подвірному забої худоби. Нерідко собаки заражаються ехінококами при поїданні трупів загиблих тварин і м’ясних конфіскатів, безвідповідально викинутих у природні балки, рови, траншеї, вириті бульдозерами, або на поля чи в лісосмуги.

Також занесення паразита в організм людини може відбуватися при догляді за вівцями (в густій довгій вовні наявна велика кількість яєць ехінокока, оскільки вівці, лягаючи на землю, забруднюють її фекаліями), споживанні сирих овочів, забруднених фекаліями собак.

Значна кількість зараження людей ехінококозом відзначається серед продавців м’яса, працівників тваринницьких ферм, шкірників, робітників боєнь, у яких бувають забруднені руки яйцями паразита внаслідок контакту з тваринами.

 

Як проявляться захворювання

Ехінокок у людини частіше локалізується в печінці (45-85%) і легенях (10%). При ехінококозі печінки хворий скаржиться на тиснення і біль у правому підребер’ї або надчеревній ділянці. Клінічні прояви виникають, коли ехінококові пухирі вже досягають значних розмірів. Дуже небезпечні ускладнення при розриві пухиря або його нагноєнні, які проявляються локальним або дифузним перитонітом. При ехінококозі легень є відчуття здавлювання у грудях, сухий і тривалий кашель, кровохаркання, задишка. Пізніше спостерігаються випинання відповідної половини грудної клітки, зміщення сусідніх органів. При ураженні ехінококом головного мозку є головний біль, запаморочення, блювання. Можливі паралічі, парези, психічні розлади, судомні напади. У випадках ехінококозу селезінки, нирок переважають симптоми, що імітують процес розвитку пухлини.

Важливими загальними симптомами ехінококозу у людини є періодичний розвиток алергічної реакції (кропив’янка, свербіння тощо). Для ехінококозу, як, втім, і для інших глистових захворювань, характерна еозинофілія в крові, що досягає 10-25%. Потрапляння у кров значної кількості вмісту ехінококового пухиря може призвести до анафілактичного шоку.

Як запобігти ехінококозу

Людина може виявити хворобу свині чи великої рогатої худоби лише після забою, коли на легенях чи печінці тварин знаходить пухирці, наповнені рідиною. Ці органи не можна ні в якому разі згодовувати собаці.

Споживання органів забитих сільськогосподарських тварин, які не перевірені ветеринарною службою, є небезпечним для здоров’я людини і домашніх тварин! Осередком ураження собак є м’ясні відходи, тому для профілактики їх зараження необхідно дотримуватися правил забою сільськогосподарських тварин та проводити його лише на забійних майданчиках, облаштованих відповідно до вимог працівниками, які пройшли навчання. Слід обмежити собакам доступ до територій м’ясокомбінатів і боєнь, забійних майданчиків та підприємств, скотомогильників. Конфіскати забою та трупи тварин переробляти на утильзаводах для отримання м’ясо-кісткового борошна, за їх відсутності – спалювати або знищувати у біотермічних ямах.

Важливим елементом у системі заходів із профілактики ехінококозу є дегельмінтизація собак.

З метою особистої профілактики ехінококозу необхідно:

  • обмежити контакт із собаками, а також іншими тваринами, не допускати їх до їжі та посуду людини;
  • ретельно мити руки перед вживанням їжі;
  • не вживати в їжу немиті фрукти та ягоди.

Фахівці Білгород-Дністровського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Одеській області НАГОЛОШУЮТЬ: не купуйте м'ясо та субпродукти у невстановлених місцях! Пам'ятайте, уникнути ехінококозу значно легше, ніж діагностувати та лікувати! Бережіть себе та своїх близьких!

Такий вигляд мають пухирці з личинками ехінокока:

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь