A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Що потрібно знати про сказ!

Дата: 13.10.2023 12:16
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

В Білгород-Дністровському районі з початку 2023 року та на даний час налічується  ДВА неблагополучних пункти ( с. Плахтіївка – сказ собаки, с. Дельжилер – сказ кішки).

На данний час проводяться заходи щодо недопущення поширення і ліквідації данного захворювання.

 

 

Що ж необхідно знати про цю хворобу?

Сказ – дуже небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Сказ входить у п’ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних та економічних збитків. Дане захворювання характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.

На жаль, лікування від сказу не існує! Щеплення від сказу хвороби на стадії появи перших симптомів вже не дають результату. Смерть настає через кілька днів після появи перших симптомів.

Зараження, відбувається при попаданні вірусу сказу в організм людини через слину хворих тварин при укусах, подряпинах, слизову оболонку очей, рота, носа. Вірус через пошкодження на шкірі може потрапити в організм людини навіть при контакті з яким-небудь предметом або одягом, забрудненими слиною хворої на сказ тварини.

 Головними ознаками захворювання диких тварин є неадекватна їх поведінка. Хворі  на сказ тварини ведуть себе агресивно, чи  навпаки, спокійно, не реагуючи на наближення людини. У них не впевнена хода чи біг, інтенсивно виділяється слина, нетиповий погляд, блискучі очі, утруднене ковтання, настовбурчена шерсть. Ознаками захворювання домашніх (собак, котів) та с/г тварин є – безпричинна агресія, вони можуть без будь-якої причини нападати на людей, інших тварин. Також проявляється  сказ у тварин слинотечею, незвичайною поведінкою, водобоязню, парезом та паралічем щелеп та кінцівок.

Дане захворювання не виліковується, але попередити і не допустити його розповсюдження  при виникненні можливо і необхідно.

Система профілактичних заходів включає суворе виконання комплексу ветеринарно-санітарних та технологічних норм для утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах, дотримання норм щільності популяції червоної лисиці.

 

 

Щоб не заразитися сказом, слід виконувати наступні правила:

  • утримуватись  від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
  • виконувати правила утримання домашніх тварин та норм поводження з ними;
  • виводьте собак на прогулянку в наморднику та на повідку;
  • сторожових собак в установах, підприємствах та організаціях слід утримувати у вольєрах чи в спеціально відведеному для цього місці;
  • не заводьте собак і кішок заради забави, не викидайте їх на вулицю;
  • доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи в разі, якщо тварина загинула;
  • не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря;
  • не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні;
  • в разі укусу домашньою твариною, слід з’ясувати ім’я господаря та адресу. Це допоможе Вам уникнути щеплень проти сказу, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;
  • регулярно робіть щеплення проти сказу домашнім, сторожовим та мисливським собакам.

 

Як потрібно діяти при укусі твариною:

Якщо відбулося ослизнення шкіри чи слизових оболонок, або укус чи подряпина твариною, навіть зовні здоровою, а тим більше бродячою, безпритульною чи дикою, або якщо є підозра, що вона хвора на сказ, необхідно:

  • поранену поверхню ретельно промити водою з милом (чи детергентом) інтенсивно намилюючи протягом 10-15 хвилин. Глибокі рани промити струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Обробити краї рани антисептиком, але не припікати та не оброблювати 70 % етиловим спиртом чи 5 % розчином йоду;
  • накладають на рану стерильну пов'язку
  • в найкоротший термін звернутися до найближчого медичного закладу.

 

Вакцинопрофілактика – єдиний дієвий спосіб, щоб уберегти себе та своїх улюбленців від даної небезпеки.

Спеціалістами ветеринарної медицини Білгород-Дністровського району проводиться робота з вакцинації домашніх тварин, ветеринарні дільничні лікарні та дільниці забезпечені в достатній кількості вакциною від сказу, яку вам нададуть БЕЗКОШТОВНО.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь