Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Підготовка до сівби озимих культур

Дата: 23.09.2022 10:12
Кількість переглядів: 682

Фото без описуНезабаром сільгоспвиробників нашої області чекає посів озимих культур. Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області звертають увагу суб’єктів господарювання, які планують посів озимих культур під урожай 2023 року, що для забезпечення своєчасних дружніх сходів озимих культур необхідно використовувати кондиційне  насіння  лише з насінницьких посівів з високими посівними якостями.

Підготовка та проведення сівби озимих культур вимагає вирішення наступних питань: стан підготовки ґрунту перед сівбою озимих культур, реалізація науково-обґрунтованих заходів та особливості вирощування озимої пшениці в екстремальних умовах, дотримання вимог до якості насіння, підбір рекомендованих сортів озимих культур для регіону.

В підвищенні врожайності озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, одне з чільних місць займає сорт. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками – зимостійкістю, скоростиглістю, посухостійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.

Обов’язковою умовою є сортозаміна  у виробництві старих сортів новими, більш урожайними, з кращою якістю продукції та іншими господарсько-цінними ознаками й властивостями. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та іншими селекційно - цінними ознаками. Тому сортозміну необхідно проводити швидко, протягом одного, двох років.                                             

В товарних господарствах області необхідно проводити сортооновлення базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні.

Насіння і садивний матеріал вводиться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння і садивний матеріал можуть бути видані, якщо насіння/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України; насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»). Обов’язково перевіряйте залишки насіння на посівні якості, термін дії сертифікату на яке закінчився.

Нагадуємо та застерігаємо споживачів, що згідно з ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь