A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Увага! Американський білий метелик

Дата: 13.06.2022 15:53
Кількість переглядів: 1344

Американський білий метелик (АБМ) – надзвичайно шкідливий вид! Американський білий метелик пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд. Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам. Гусениці АБМ надзвичайно шкодочинні, повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.

АБМ розвивається в двох поколіннях на рік; перше покоління метелика не створює такої загрози, як друге, оскільки в другому поколінні метелик відкладає майже в 2 рази більше яєць, ніж в першому. Тому надзвичайно важливо знищити шкідників ще в І поколінні. Заляльковується шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см).

Для вдалого знищення шкідника громадянам  необхідно не бути байдужими до стану навколишніх насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так, необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева. Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, у разі пошкодження 20% листя – обробка в радіусі до 50 м хімічними та біологічними (Актофіт, Бітоксибацилін) препаратами, дозволеними для використання в Україні (застосування біопрепаратів проти гусениць молодших поколінь дає добрий результат, але діють повільніше).

На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом, є Карате 050 ЕС, к.е. (діюча речовина: лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі. Однак боротись з гусеницями метелика можна також іншими системними інсектицидами такими як Актара, Конфідор, Моспілан чи Золлон.

Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати індивідуальні засоби захисту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь