A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

До уваги сільгоспвиробників усіх форм власності!

Дата: 08.06.2022 09:07
Кількість переглядів: 1116

На зернових культурах триває пошкодження рослин імаго клопом шкідливою черепашкою, проходить яйцекладка шкідника та відмічається відродження личинок. У місці уколу імаго клопа-черепашки утворюється перетяжка, пошкоджені стебла не колосяться і поступово відмирають. При уколі у стрижень колоса, який розміщений у пазусі листка, вище від місця уколу виникає білоколосість.

          Під час наливу зерна – молочної стиглості зерном харчуються личинки та молоді клопи, які завдають відчутних пошкоджень, здебільшого погіршуючи якість зерна. Пошкоджена клейковина стає липкою, набуває сірого кольору, замість білого у непошкодженого зерна. Тісто, виготовлене з такого борошна, розпливається, втрачає в’язкість та здатність підходить, скоринка в ньому товста, розтріскується, м’якуш щільний, важкий, неприємний на смак і запах. Пошкодження клопом погіршує також посівні й фуражні якості пшениці та ячменю.

          Заходи щодо обмеження чисельності і шкодочинності імаго і личинок клопа-черепашки проводять при перевищенні ЕПШ –  проти  клопів, що перезимували, при їх чисельності 2-4 особин на  кв. м, за посухи – 1-2 екз. на кв.м. у період формування- молочної стиглості зерна, при чисельності личинок більше 2 особин на кв.м на посівах сильних і цінних пшениць і 4-6 личинок на рядових посівах озимої пшениці та ячменю. Кращий ефект від обробок спостерігається, коли близько 60% личинок знаходяться в ІІ-ІІІ віці.  Посіви  рекомендовано обробити одним із зареєстрованих препаратів згідно  «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробка в цей період буде ефективна також проти імаго хлібних жуків, туруна, личинок та імаго злакових п’явиць, пшеничних трипсів, злакових попелиць  та хлібних пильщиків.

 

         Триває пошкодження колосу озимої пшениці та ячменю імаго пшеничного трипса та відчається  відродження личинок шкідника. Масовому розмноженню трипсів  сприяє тепла, суха погода. Імаго пошкоджують прапорцевий листок в результаті чого він скручується, затрудняючи  вихід колосу.  Личинки   спочатку висмоктують сік з колоскових лусок та квіткових плівок, а потім пошкоджують зерно, яке перебуває в м’якому стані. В результаті знижується маса і якість зерна, а загальні втрати можуть сягати 20 % можливого врожаю. Пошкодження спричиненні трипсами  викликають часткову білоколосість та щуплість зерна.  ЕПШ    в фазу колосіння – наливу зерна імаго 50-100 екз. на 100 п.с. або 8-10 екз. на колос, личинок  20-30 екз. на колос.

  


        Продовжується живлення імаго та відмічається відродження личинок червоногрудої п’явиці на посівах зернових культур, насамперед ячменю. Характерні пошкодження для личинок п’явиць – скелетуючі продовгуваті отвори вздовж жилок листка. ЕПШ 0,5-1 личинок на стебло або при ушкодженні 8-10% листової поверхні.

 

 

 

 

 

 

       Триває заселення та пошкодження колосових культур злаковими попелицями, які за теплої сухої погоди розмножуються в масовій кількості, особливо при відсутності вологи. Упродовж вегетаційного періоду може розвиватися в 10-12 генераціях. У місцях пошкоджень рослини знебарвлюються, іноді червоніють.  Попелиці є переносниками збудників вірусних хвороб.  ЕПШ 10 екз. на стебло при 50% заселених стебел.

 

 

 

 

          В сонячні, теплі дні відмічається заселення крайових смуг посівів колосових культур хлібними  жуками (жук-кузька). Жук-кузька живиться зерном злакових культур в період молочної стиглості, пізніше, коли зерно твердіє, вибивають його лапками з колосків. Хлібний жук з’їдає 7-8 г зерна, а разом в вибиванням зерна  може знищити урожай 9-10 колосків.   За чисельності  жуків вище ЕПШ (3-4 екз. на кв.м), у період молочно-воскової стиглості зернових, слід проводити крайові або суцільні обробки полів.

 

Всі роботи по обмеженню чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні економічного порогу шкодочинності (ЕПШ), суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише дозволеними  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів  дозволених до використання в Україні» та «Доповнень до Переліку».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь