A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

До відома сільгоспвиробників усіх форм власності

Дата: 06.05.2022 08:51
Кількість переглядів: 657

 

Фото без описуВ І декаді травня відмічається вихід клопа шкідливої черепашки з місць зимівлі (лісосмуг) та початок заселення крайових смуг посівів озимої пшениці.

Дорослий клоп пошкоджує всі колосові злаки, але найсильніше пшеницю та жито. У весняний період пошкодження призводить до загибелі центрального листа і стебла. Уколи у стебло викликають білоколосість та недорозвинення зерна. Через 1-2 тижні після посиленого харчування очікується  яйцекладка клопа. Яйця розміщують у два ряди на листках колосових зернових, бур'янів, на рослинних рештках і грудочках ґрунту. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ ) в фазу виходу в трубку імаго складає 2-4 екз/кв.м., за посухи 1-2 екз/кв.м. При перевищенні ЕПШ необхідно планувати обробки насамперед крайових смуг шириною 50-100 м інсектицидами, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів  дозволених до використання в Україні».

       Спостерігається початок заселення зернових культур по краю поля хлібними п’явицями (червоногрудою та синьою), а також злаковими попелицями. Гoлoвними кyльтypaми, які пошкоджують п’явиці є: oвec, ячмiнь, тверді пшениці. Рослину пошкоджують жуки і личинки. Жуки вигризають на листках наскрізні отвори, а личинки об’їдають епідерміс. Пошкоджені листки стають прозорими і відмирають.

Фото без опису        За теплої сухої погоди злакові попелиці розмножуються в масовій кількості, особливо в південних районах, де завдають більше шкоди при відсутності вологи. Упродовж вегетаційного періоду можуть розвиватися в 10-12 генераціях. У місцях пошкоджень рослини знебарвлюються, іноді червоніють. Крім безпосередньої шкоди попелиці переносять вірусні захворювання злаків.

ЕПШ імаго червоногрудої  п’явиці в фазу вихода в трубку 10-15 екз. на кв.м., злакових попелиць  - 10 екз./стебло при  50% заселеності рослин.

 

       На озимих та ярих зернових культурах  триває літ злакових мух та відродження личинок. Злакові мухи найбільшої шкоди можуть завдати  раннім посівам ярих колосових культур та пізнім, слабким і зрідженим посівам озимих культур. При перевищенні ЕПШ, що становить  30-40 екз./100 п.с. або 6-10% ушкоджених стебел  доцільно провести захисний обробіток посівів.

        Посівам ярого  ячменю та озимим колосовим культурам шкодять смугасті хлібні блішки. ЕПШ  в фазу кущіння блішки становить 6-8 екз. на кв.м. при 5-10% пошкоджених рослин.

На озимій пшениці продовжується розповсюдження  септоріозу, борошнистої роси, бурої листкової іржі, а на  озимому ячмені  -  темно-бурої плямистості.

        Необхідно вести постійний моніторинг за посівами і при необхідності провести  заходи щодо обмеження чисельності шкідників та хвороб на сільськогосподарських угіддях.

Гронова листокрутка.  В поФото без описуточному році початок льоту першого покоління гронової листокрутки зафіксовано 25 квітня, масовий літ 27-28квітня. Виходячи з цього початок відродження шкідника очікується кінець першої – початок другої декади травня. В цей період необхідно обов’язково провести захисні обробки проти гусениць гронової листокрутки, з додаванням препаратів проти хвороб. Не зволікайте з цією обробкою тому, що перше покоління гронової листокрутки найбільш шкодочинне. Вирішальний етап у догляді за виноградом – обробка винограду перед і після цвітіння. Лікування можна здійснювати до цвітіння і після, але під час цвітіння обробки робити не варто. Заходи боротьби: Застосування препарату Матч 050ЕС,к.е з нормою витрат 1,0л/га або 8мл/10літрів води або Бі-58 новий, к.е.з нормою витрат1,2-3,0л/га, або 10мл/10 літрів води.

 

Всі роботи по обмеженню чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні економічного порогу шкодочинності (ЕПШ), суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та лише дозволеними  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів  дозволених до використання в Україні» та «Доповнень до Переліку». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                                                 Оксана ЛЕЩУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь