A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Що робити з саджанцями ялинки?

Дата: 21.12.2021 11:54
Кількість переглядів: 1047

Напередодні Нового року завжди постає питання: яку хвойну красуню обрати на свято? Якщо ви прибічник натуральної хвої і бережете природу, то ялинка в горщику – це ваш правильний вибір. Але що  з нею робити потім, після свят? Нічого складного не має.

 

Фото без описуСаджанець ялинки повинен бути виключно із закритою кореневою системою (приклад такого саджанця на фотографії нижче). Справа в тому, що коріння всіх хвойних культур не переносять пересихання корінців, тому до посадки вони повинні перебувати в землі і не допускати пересихання. Також саджанець повинен бути здоровим, без ознак механічних ушкоджень, грибкових захворювань, хвоя повинна мати нормальний для свого сорту колір. Не варто купувати саджанець з засохлими, поламаними пагонами, з підсохлою хвоєю. Не рекомендується висаджувати її в глибокій тіні або під дуже жарким, полуденним освітленням. Добре підходить легка півтінь.

При виборі місця для посадки ялини в саду дуже важливо орієнтуватися на майбутні розміри дерева. Якщо ви купили саджанці маленьких хвойників, то їх можна садити де вашій душі завгодно, навіть поруч з будинком. А ось великі ялини не рекомендується садити близько до будинку або іншими деревам у дворі, оптимальна відстань між ними – 10-15 метрів. При невеликій відстані між будівлею і деревом коренева система ялини в міру розростання буде руйнувати фундамент споруди. Невеликі за розмірами ялини дуже красиво виглядають в рокарії, на альпійській гірці, поруч із штучною водоймою.

 

 

 

 

 

 

Інструкція посадки саджанця ялини у відкритий грунт: правила і схема.

Фото без описуВиконайте  підготовку: підберіть ділянку, підготуйте яму, в разі потреби покладіть дренаж, заправте її спеціальною сумішшю. Слід акуратно вилучити саджанець з контейнера, вилучаючи його, не можна пошкоджувати земляний кому або надземну частину. Для цього поставте ємність на бік, акуратно постукайте по контейнеру і дістаньте саджанець. Поставте саджанець рослини в посадкову яму, коренева шийка повинна бути вище поверхні землі на 3-5 см. Заглубляти її не можна! Якщо ви поставили його в яму і побачили, що саджанець сидить дуже глибоко, то слід підняти саджанець і підсипати на дно землі. Потім необхідно засипати порожнечі ями живильним грунтом. Після цього потрібно акуратно утрамбувати грунт. Після посадки зробіть щедрий полив. На даному етапі не варто шкодувати воду. Під один саджанець потрібно вилити близько 3-4 відра, при цьому вливати потрібно поступово. Важливо! Якщо через деякий час після посадки ви побачите, що земля в пристовбурних кіл осіла, то обов’язково досипьте до колишнього рівня і знову зробіть полив.  У перший рік необхідно особливо ретельно доглядати за молодим саджанцем у відкритому грунті. Бережна турбота допоможе нормально вкоренитися і адаптуватися на новому місці без зайвого стресу. Після висадки рекомендується замульчувати зону пристовбурного кола, мульча довше буде зберігати вологу в ґрунті. В якості мульчі можна використовувати торф, компост, досить 6 сантиметрів. Перші кілька місяців (або навіть перший рік) рекомендується притіняти дерево. Ялина дуже вимоглива до вологості грунту, тому потрібно регулярно проводити поливи. Особливо це важливо в перший час після посадки, і особливо в жарку і посушливу погоду. Корисно здійснювати розпушування грунту в пристовбурних кіл, при цьому процедура по догляду повинна супроводжуватися видаленням бур’янів. Досить рихлити на глибину 5-7 см, не більше. Культура особливо не потребує підгодівлі. Однак один раз на рік корисно буде підгодувати молоде дерево, для цих цілей краще всього використовувати спеціальне добриво для хвойних культур (застосовується за інструкцією). Невеликі дерева слід прикрити на зиму ялиновим гіллям, щоб захистити від морозу. Дорослі дерева не потребують укриття. Ялинки не потребують обрізки. Дерева можна обрізати в разі, якщо ви хочете сформувати цікаву крону або при вирощуванні живоплоту.

 

Як перевірити, чи ялинка легальна?

Новорічні ялинки маркуватимуть:

  • самоклейними етикетками;
  • пластмасовими бирками-стяжками.

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, тому повторно етикетки використати не можна. Щоб перевірити походження ялинки, введіть номер із бірки, яка прикріплена до ялинки. Ялинки матимуть індивідуальний номер та штрих-код, який є в Системі електронного обліку деревини.Туди вносять дані щодо постачальника, його підпорядкованості та форми власності.

Документом, що підтверджує легальність походження новорічних ялинок при їх транспортуванні, є товарно-транспортна накладна. Вимагайте її від продавця.

Нехай ялинка радує вас своєю красою не лише на свята, а й цілий рік!

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва 

       Держпродспоживслужби в Одеській області 

Катерина Суденкова.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь