A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Роз’яснення щодо арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу

Дата: 22.10.2021 14:33
Кількість переглядів: 381

Фото без описуПравове регулювання арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу здійснюється відповідно до  Постанови Кабінету Міністрів України № 615 від 18 серпня 2017 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу» та «Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу».

Арбітражне визначення проводиться Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області за заявою фізичної особи - підприємця або юридичної особи (далі - заявник).

Арбітражному визначенню підлягає придбане насіння або садивний матеріал за наявності сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, або сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу (далі - сертифікат), документа за результатами аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого заявнику, у разі розбіжності показників якості насіння або садивного матеріалу на величину, що перевищує допустимі відхилення.

У разі закінчення строку дії сертифіката арбітражне визначення не проводиться.

Арбітражне визначення проводиться щодо:

-посівних якостей насіння (крім плодових та горіхоплідних культур) - за чистотою (за винятком вмісту обрушених зерен), вмістом домішок насіння інших видів (за винятком отруйних бур’янів, карантинних об’єктів, інших видів кормових трав, пелюшки у насінні гороху, плосконасінної вики у сочевиці), вмістом склероціїв білої і сірої гнилей у насінні соняшнику, схожістю, одно- і багаторостковістю насіння буряків, життєздатністю (тільки для насіння озимих культур, що висівається у рік збирання врожаю);

-посівних якостей насіння плодових та горіхоплідних культур - за чистотою, масою 1000 насінин, життєздатністю;

товарних якостей садивного матеріалу багаторічних рослин - за збудниками грибкових і бактеріальних хвороб, вірусами та мікоплазмою.

Механізм дії «Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу».

У разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікаті, заявник не пізніше 10 календарних днів від дня придбання звертається до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надає копію сертифіката.

Аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) відбирає  пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу.Орган з оцінки відповідності аналізує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу та видає аудитору із сертифікації (агроному-інспектору) документ щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу.

Аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) перевіряє розбіжність між показниками, за якими проводиться арбітражне визначення, у сертифікаті  та у документі щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу.

У разі розбіжності між показниками, зазначеними у сертифікаті та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, яка перевищує допустимі відхилення, зазначені у додатках S, W, Z до ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”, насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) органу із сертифікації повідомляє заявнику та передає йому документ щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу.

Для проведення арбітражного (експертного) визначення заявник подає до Відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області заяву не пізніше 10 календарних днів від дня отримання ним результатів аналізу.

До заяви додаються копії сертифіката і документа щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого органом з оцінки відповідності за місцем звернення заявника. Копії документів, що додаються до заяви, засвідчує орган з оцінки відповідності за місцем  звернення заявника.

Інспектор Відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки розглядає подану заяву та копії документів, які до неї додаються, і не пізніше наступного робочого дня приймає рішення про відбір арбітражної проби та проведення арбітражного визначення.

Строк арбітражного визначення залежить від біологічних властивостей насіння і садивного матеріалу. Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після завершення арбітражного визначення інспектор Відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки видає особисто або надсилає поштовим відправленням заявнику документ щодо результату аналізу насіння з позначкою у правому верхньому куті “Арбітраж”, у якому зазначається висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

За консультаціями і детальною інформацією звертайтесь до спеціалістів  відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

 

Провідний фахівець відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

  Алла Козаченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь