A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

УВАГА!!! Діє фінансова підтримка сільгосптоваровиробників на 2021 рік

Дата: 13.08.2021 11:47
Кількість переглядів: 1676

Відповідно до постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 року № 106, затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств», зі змінами, який визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників”, які спрямовуються на фінансову підтримку розвитку фермерських господарств.

У державному бюджеті на 2021 рік передбачено 4,5 млрд грн на підтримку сільськогосподарських товаровиробників. Ця бюджетна програма включає і напрями з фінансової підтримки розвитку фермерських господарств.

Головним розпорядником коштів бюджетної програми та відповідальним виконавцем є Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Відомство затверджує розподіл цих коштів.

     Хто може одержати гроші?

     Одержати державну фінансову підтримку можуть фермерські господарства, а саме:

      - фермерське господарство, яке має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20,0 млн грн, у власності та/або користуванні якого перебувають землі сільськогосподарського призначення;

      - зареєстроване в поточному році фермерське господарство, у власності та/або користуванні якого перебувають землі сільськогосподарського призначення, незалежно від обсягу чистого доходу (виручки).

      За якими напрямами надаються кошти та як їх отримати?

        Фінансова підтримка надається одержувачам за чотирма напрямами:

1. Часткова компенсація витрат фермерським господарствам, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (крім новостворених).

2. Фінансова підтримка новостворених фермерських господарств для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг.

3. Фінансова підтримка за напрямами 1 та 2 надається через уповноважені банки, що підписали з Мінекономіки Меморандум про загальні засади співробітництва (далі - уповноважений банк).

4. Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) — новоствореним фермерським господарствам.

5. Спеціальна бюджетна дотація за утримання корів усіх напрямів продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.

 За кожним з цих чотрирьох напрямів визначено порядок отримання коштів:

Напрям 1. Часткова компенсація витрат фермерським господарствам, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (крім новостворених) за напрямами зоотехнія, ветеринарія, агрономія, оподаткування в сільському господарстві, бухгалтерський облік в сільському господарстві, управлінський облік, органічне виробництво, залучення фінансово-кредитних ресурсів, впровадження систем безпечності під час виробництва харчових продуктів і кормів для тварин, екологічне управління та зовнішньоекономічна діяльність, надається у розмірі 90% вартості, але не більше ніж 10 тис. грн.

Для отримання часткової компенсації одержувач подає уповноваженому банку заявку та перелік документів, визначених Порядком використання коштів.

Граничний строк подання документів для отримання часткової компенсації - 15 листопада поточного року.

Мінекономіки на підставі поданих уповноваженими банками реєстрів формує перелік одержувачів на отримання часткової компенсації,  надсилає його ДПС та Укрдержфонду з метою проведення перевірки наявності обставин, які передбачені постановою та через уповноважені банки спрямовую кошти відповідним одержувачам.

Напрям 2. Фінансова підтримка новостворених фермерських господарств у період їх становлення (перші три роки після створення) для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг за напрямами зоотехнія, ветеринарія, агрономія, оподаткування в сільському господарстві, бухгалтерський облік в сільському господарстві, управлінський облік, органічне виробництво, екологічне управління, залучення фінансово-кредитних ресурсів та диверсифікація сільськогосподарської діяльності, надається один раз у розмірі, що не перевищує 36 тис. грн, за умови попередньо укладеного до кінця поточного бюджетного періоду договору та на підставі акта/актів виконаних робіт.

Договір укладається між одержувачем та сільськогосподарською дорадчою службою або сільськогосподарським дорадником/експертом-дорадником, зареєстрованим у встановленому законодавством порядку суб’єктом підприємницької діяльності.

Для отримання фінансової підтримки одержувач подає уповноваженому банку заявку та документи, визначені Порядком використання коштів.

Граничний строк подання документів для отримання фінансової підтримки  - 15 листопада поточного року.

Мінекономіки на підставі поданих уповноваженими банками реєстрів формує перелік одержувачів фінансової підтримки,  надсилає його ДПС та Укрдержфонду з метою проведення перевірки наявності обставин, які передбачені постановою та через уповноважені банки спрямовую кошти відповідним одержувачам фінансової підтримки.

Напрям 3. Новоствореним фермерським господарствам у період їх становлення (перші три роки після створення) виділяється бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) один раз виключно для провадження сільськогосподарської діяльності у розмірі 5 тис. грн на 1 гектар, але не більше 100 тис. грн на одне фермерське господарство.

Новостворені фермерські господарства подають регіональним відділенням Укрдержфонду заявку та документи, визначені Порядком використання коштів. Регіональні відділення Укрдержфонду формують реєстри новостворених фермерських господарств, яким виділяється бюджетна субсидія, і подають їх Укрдержфонду.

Граничний строк подання документів до регіональних відділень Укрдержфонду для отримання бюджетної субсидії - 30 жовтня поточного року.

Укрдержфонд перевіряє пакет документів та формує перелік новостворених фермерських господарств на отримання бюджетної субсидії. Мінекономіки затверджує перелік новостворених фермерських господарств, яким виділяється бюджетна субсидія та через Укрдержфонд перераховує кошти відповідним отримувачам коштів.

Напрям 4. Спеціальна бюджетна дотація за утримання корів усіх напрямів продуктивності надається на безповоротній основі одержувачам, у власності яких перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства, за кожну наявну станом на 1 липня поточного року корову в розмірі 5 тис. грн, але не більше 250 тис. грн.

Для отримання дотації за утримання корів одержувачі подають до структурних підрозділів облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку, заявку із зазначенням кількості корів усіх напрямів продуктивності (станом на 1 липня поточного року) та документи, визначені Порядком використання коштів.

Граничний строк подання документів для отримання дотації за утримання корів - 31 серпня поточного року.

Одержувач може скористатися фінансовою підтримкою протягом бюджетного періоду один раз за кожним з напрямів на загальну суму, яка не перевищує 10 тисяч розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Структурні підрозділи облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку, перевіряють подані заявки та документи, визначають обсяг дотації за утримання корів за кожним одержувачем та подають до Мінекономіки зведену відомість про нарахування сум дотації.

На підставі наказу Мінекономіки про розподіл бюджетних коштів структурні підрозділи облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку, здійснюють через банки розподіл бюджетних коштів між фермерськими господарствами.

У разі надання недостовірної інформації чи встановлення органами, уповноваженими здійснювати контроль за використанням бюджетних коштів, факту незаконного отримання бюджетних коштів одержувач протягом місяця повертає їх до державного бюджету і позбавляється протягом трьох років від дати виявлення такого порушення права на отримання фінансової підтримки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь