A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Калькулятор стажу роботи: трудовий, страховий, пенсійний

Дата: 23.10.2020 08:08
Кількість переглядів: 3539

Що належить до страхового стажу сьогодні?

Перелік періодів трудової діяльності, що входять до стажу, визначається законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування":

  • трудовий стаж до 1 січня 2004 року (який перетворився у страховий)

  • періоди навчання у вищих, середніх, спеціальних закладах, в училищах, на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі з денною формою навчання до 1 січня 2004 року. Однак від початку 2004 року навчання до страхового стажу не належить. Чому? Та тому, що навчальні заклади не хочуть і не платять за свого студента страхові внески.

  • з 1 січня 2004 року - офіційна робота, але за умови сплати страхових внесків.

  • служба в армії, як строкова служба так і на контрактній основі. Тому, що Міністерство оборони України сплачує страхові внески.

  • перебування на фронті чи участь у бойових діях

  • Декретна відпустка. Насправді, юридично, є дві різні відпустки. Перша називається – відпустка в зв’язку з вагітністю та пологами. Друга – це відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

а) Отож період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку належить до страхового стажу. Тому що управління соціального захисту сплачує за маму страхові внески.

б) Мама може продовжити собі відпустку й не виходити на роботу, аж допоки дитині не виповниться 6 років. Вона має на це право. Однак… Увага! Допомоги після трьох років, мама не одержує. Єдина перевага: за нею зберігається робоче місце. Цей період не належить до страхового стажу, оскільки управління соціального захисту не сплачує за маму страхові внески. Відповідно, стажу немає.

в) Складніше з відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами. З 1 січня 2004 року до травня 2013 року в країні діяв правовий парадокс. Жінкам, які в цей період народжували, час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тобто 4 місяці, до страхового стажу не зараховували. В травні 2013 року Верховна Рада України виправила цю помилку. Змусила роботодавця в цей особливий час сплачувати за жінку страхові внески. Відповідно з травня 2013 року стаж у таких випадках є.

  • догляд за інвалідом I групи, за дитиною-інвалідом до 16-ти років, престарілим, що вимагає постійного догляду (по МСЕК) або особою, яка досягла 80 років, якщо такий догляд здійснює непрацююча працездатна людина.

  • Інвалідність в результаті нещасного випадку на виробництві або профзахворювання,

  • перебування на обліку в Центрі зайнятості. Це єдина категорія громадян, за яких страхові внески не сплачують, але стаж у них є.

А як рахують страховий стаж тим, хто на півставки чи на чверть ставки? Місяць роботи – це місяць стажу чи лише 10 днів? Усе залежить від того, скільки ви заробляєте. Щоб зарахували повний місяць, треба сплатити хоча б мінімальний страховий внесок. А мінімальний страховий внесок можна сплатити тільки тоді, коли ви заробляєте хоча б мінімальну заробітну плату. Ось так!

Звісно, для включення до страхового стажу ти чи інших видів діяльності потрібні документи, що їх підтверджують.

Які документи підтверджують пенсійний стаж?

Нарахування та підтвердження страхового стажу за період трудової діяльності до 1 липня 2000 року здійснюється на підставі записів у трудовій книжці, а також інших документів (довідок підприємств, установ і організацій, а також даних держархіву). Навчання у ВНЗ -дипломами. Строкова військова служба — військовим квитком, або довідкою з військомату.

Після 1 липня 2000 року розрахунок пенсійного стажу проводиться суто за даними персонального обліку в Пенсійному фонді.

Розмір страхового внеску в 2020 році для фізичної особи?

З січня 2011 року в Україні діє Єдиний соцвнесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (Єдиний соціальний внесок), який замінив собою чотири раніше існуючих обов'язкових державних соціальних збори: пенсійний, соцстрах (лікарняні), «безробіття» та «нещасний випадок». З 01.01.2016 року для всіх категорій платників встановлена єдина ставка ЄСВ - 22%.

Отже, з 01.01.2020 мінімальна зарплата становила 4723 гривні. Мінімальний страховий внесок за 22% ставкою ЄСВ (1039,06 грн.). З 01.09.2020 мінімальна з/плата становить 5000 гривень, відповідно мінімальний страховий внесок — 1100 гивень.

Зверніть увагу, мінімальна зарплата в Україні постійно зростає, а значить, і сума внеску збільшуватиметься. Через підвищення мінімальної заробітної плати, розмір компенсації за кожен куплений місяць чи рік страхового стажу буде збільшуватися.

Якщо не вистачає стажу, його можна образно кажучи “купити”. Це буде важливо для тих, хто працює неофіційно, отримує не лише "білу" зарплату. Цим можуть скористатися також студенти, які навчаються в недержавних навчальних закладах і за яких після 1 січня 2004 року виш, училище чи коледж не сплачує страхові внески. Якщо студент сам його сплачуватиме, то, закінчуючи навчання, він вже матиме 2-5 років стажу. "Купівля" стажу може знадобитися безробітним, які і не працюють, і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості. А також заробітчанам, котрі працюють за межами України нелегально.

Щоб купити страховий стаж, потрібно прийти до Податкової служби і укласти договір про добровільну сплату страхового внеску.

Для багатьох українців, особливо в зв'язку з проведеною пенсійною реформою і збільшенням кількості страхового стажу для набуття права виходу на пенсію не вистачає стажу, для більшої наочності, наведемо приклад розрахунку розміру доплати:

Припустимо для отримання пенсії людині не вистачає 1 року (тобто 12 місяців) страхового стажу.

Обчислення розміру доплати здійснюється за формулою:

 

Д = С × К × М ,

 

де: Д - доплата за пенсійний стаж якого не вистачає,

С - страховий внесок з мінімальної заробітної плати за ставкою ЄСВ — 22%,

К - коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій сплаті (2),

М - кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії.

 

Отже, якщо майбутній пенсіонер хоче купити стаж за минулі роки, внесок прив'язаний до розміру мінімальної зарплати у певний рік, але загальна сума внеску буде удвічі більшою.

 

Заступник начальника відділу з питань виплати пенсій №4

Ольга Чуприна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь