Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Вихід на пенсію в залежності від стажу

Дата: 30.09.2020 00:04
Кількість переглядів: 508

Фото без описуПроведення пенсійної реформи є одним із пріоритетів Уряду України.

Головною метою пенсійної реформи є відновлення справедливості при визначенні пенсійних виплат – і сьогодні, і на майбутнє. Основна ідея – проста: якщо людина чесно працювала все життя, вона має гарантовано отримувати гідну пенсію.

Фактично розмір виплат не залежав від тривалості стажу роботи та заробітку, з якого особа сплачувала внески. Така ситуація, окрім того, що була несправедливою по відношенню до людей, не створювала мотивів працювати легально і дбати про сплату внесків до Пенсійного фонду.

Статистика свідчить, що на одного пенсіонера сьогодні припадає лише один працівник, який регулярно сплачує внески до ПФУ.

Згідно пенсійної реформи в Україні з 2018 до 2028 року пенсії будуть нараховуватись по-новому. Реформа передбачає поетапне збільшення вимог до страхового стажу.

Який стаж потрібен для пенсії? 

Пенсійна реформа істотно змінила умови виходу на пенсію для українців. Зокрема, були переглянуті вимоги до пенсійного віку і кількості років страхового стажу. Станом на поточний рік піти на пенсію громадяни України можуть у 60, 63 або 65 років залежно від накопиченого за роки трудової діяльності страхового стажу.

Вік виходу на пенсію

 та кількість необхідного страхового стажу

Рік виходу на пенсію

Вік пенсіонера

60 років

63 роки

65 років

2020

27

17-27

15-17

2021

28

18-28

15-18

2022

29

19-29

15-19

2023

30

20-30

15-20

2024

31

21-31

15-21

2025

32

22-32

15-22

2026

33

23-33

15-23

2027

34

24-34

15-24

2028

35

25-35

От 15 до 25

Якщо пенсіонер не отримав необхідного для пенсії страховий стаж, органами соціального захисту населення йому може бути призначена держдопомогу згідно ЗУ «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію».

На сьогодні існує кілька різновидів стажу роботи, в тому числі:

трудовий (загальний) - це періоди офіційної трудової діяльності, підтверджуються записами в трудовій книжці. Трудовий стаж може включати в себе такі поняття як загальний, пільговий і спеціальний стаж роботи. У Законі України «Про пенсійне забезпечення» поняття загального стажу роботи в основному застосовується для відмінності його від стажу, що дає право на пільги за призначенням пенсії;

страховий (пенсійний) - це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 24 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» );

спеціальний - це сумарна тривалість певної трудової діяльності на відповідних видах робіт, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії;

пільговий - це період трудової діяльності в шкідливих, небезпечних або специфічних умовах протягом повного робочого дня. Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, за якими період трудової діяльності може бути віднесений до пільгового стажу, затверджений постановами Кабінету Міністрів України.

З введенням страхового стажу (01.01.2004 року) коли набув чинності ЗУ “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” стало не важливо, скільки людина фактично працювала - значення має протягом якого періоду і скільки платив роботодавець за неї до Пенсійного фонду.

Трудовий і страховий стаж. Часто ці поняття плутають.

Пам’ятайте. Зараз для нарахування пенсії важливий лише страховий стаж.

Увесь трудовий стаж, який був у людини до 2004 року, автоматично перетворився у страховий стаж. Фактично за цей період трудовий перейменували у страховий. Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і робити це в єдиний спосіб – сплачувати страхові внески.

Отже, в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування сьогодні встановлюють чітку залежність розміру пенсії від суми сплачених страхових внесків і тривалості участі у страховій системі. Щоб претендувати на виплати, треба робити внески до Пенсійного фонду. Що триваліший страховий стаж, більші відрахування до Фонду, – то вищою буде пенсія. 

 

Заступник начальника відділу з питань виплати пенсій №4

Ольга Чуприна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь