A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Якщо пенсіонер працевлаштувався

Дата: 18.08.2020 16:29
Кількість переглядів: 369

У разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) пенсіонер обов’язково повинен повідомити про це органи Пенсійного фонду України. Це ж стосується і зміни місця проживання та інших обставин, що можуть вплинути на розмір та своєчасність виплати пенсії.

Нагадуємо, що з цими вимогами чинного законодавства кожен з пенсіонерів вже ознайомлений при зверненні за призначенням пенсії, особисто підписавшись у заяві відповідного змісту та отримавши “Пам'ятку пенсіонера”.

Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню органам Пенсійного фонду.

Разом з тим, не слід забувати, про те що необхідно повідомляти органи Пенсійного фонду не тільки про працевлаштування, але і про звільнення з роботи, адже після звільнення пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи. Пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для непрацюючих осіб.

Зокрема, звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею. До того моменту, поки пенсіонером не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, він вважаєтесь працюючим пенсіонером.

Відсутність доходу від підприємницької діяльності не дає підстав відносити пенсіонерів до непрацюючих осіб.

Про дату працевлаштування, звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи Пенсійного фонду виключно шляхом подання заяви.

Документи, які підтверджують, що людина не працює

  1. трудова книжка;
  2. індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку;
  3. відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.

У разі працевлаштування не нараховуються та не виплачуються:

  • надбавки на непрацездатних членів сім'ї;
  • пенсії особам з інвалідністю в розмірі пенсії за віком інвалідам ІІ та ІІІ групи до досягнення пенсійного віку;
  • пенсії за вислугою років (у разі роботи на посадах, що дають право на цей вид пенсії);
  • пенсії по втраті годувальника у період здійснення догляду за дитиною (дітьми) померлого годувальника до восьмирічного віку;
  • соціальні пенсії тощо.

 

Заступник начальника відділу з питань виплати пенсій №4  Ольга Чуприна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора