A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Шановні платники податків, не допускайте виникнення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування

Дата: 26.05.2020 13:38
Кількість переглядів: 435

Чорноморське  управління ГУ ДПС в Одеській області, звертає увагу суб’єктів господарювання  на необхідність своєчасної сплати та погашення існуючої заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ). Своєчасна сплата ЄВ гарантує громадянам конституційне право на захист, а це: соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків або професіональних захворювань, пенсійне забезпечення.

Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненнями) (далі-Закон № 2464) визначаються правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку ЄВ, умови та порядок його  нарахування,  сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Роботодавцям - юридичним особам, які використовують працю найманих працівників та фізичним особам-підприємцям, які забезпечують себе роботою самостійно, членам фермерських господарств, особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність необхідно розуміти, що створення та накопичення заборгованості по ЄВ призводить до негативних наслідків та застосування  фінансових санкцій. Посадові особи, які винні  в порушенні законодавства про збір і ведення обліку ЄВ несуть  адміністративну, цивільну-правову та кримінальну відповідальність відповідно до діючого законодавства України.

Обов’язок  сплати ЄВ виникає з моменту державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі початку здійснення діяльності і припиняється після державної реєстрації закриття (припинення) відповідної діяльності відповідно до вимог Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб,  фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (зі змінами та доповненнями).

Сума ЄВ, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом № 2464, є недоїмкою та стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Відповідно до  ч.4 ст.25 Закону № 2464 податковий орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує  державну фінансову політику, надсилає платникам ЄВ, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Протягом 10 календарних днів з дня одержання вимоги платник зобов’язаний сплатити суми недоїмки, штрафів  разом  з нарахованою пенею.

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник ЄВ узгоджує її з податковим органом шляхом оскарження вимоги  про сплату ЄВ в адміністративного або судовому порядку.

Вимога територіального органу державної податкової служби про сплату недоїмки або рішення суду щодо стягнення суми недоїмки виконується державною виконавчою службою в порядку, встановленому законом.           

Відповідно до частини 12 ст. 9 Закону № 2464 ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника ЄВ одночасно із зобов’язаннями зі сплати ЄВ зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами  зобов’язання із сплати ЄВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

У разі  якщо суб’єкт господарювання платник ЄВ вирішив завершити підприємницьку діяльність, йому слід оформити припинення суб’єкта господарювання згідно з вимогами  чинного законодавства та сплатити ЄВ включно по місяць реєстрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь