A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Профілактика ацетонемічного синдрому у дітей

Дата: 24.12.2019 14:48
Кількість переглядів: 1337

Напередодні святкових днів,  коли всі бажають здивувати близьких новими кулінарними стравами,  актуальною залишається проблема травлення  у дітей,   тому що вони бажають спробувати  солодощі  та їжу  з дорослого столу.

Хотілось  би  нагадати,  що за останній час у дітей частіше почали діагностувати  ацетонемічний синдром.  Проте  не всі батьки знають,  що це таке та як з ним боротися,  що  може  призвести  до  загрозливих  станів  і госпіталізації  в  стаціонар.

Ацетонемічний синдром – це патологічний стан , пов'язаний з порушенням обмінних процесів в організмі,   яке зустрічається переважно у дітей до 12 років внаслідок незрілості ферментної системи їх травного тракту.  

Прояви цього захворювання такі:  повторні епізоди нудоти та блювання,  біль в області шлунка,  відмова дитини від їжі та пиття.   Малюк стає в’ялим, дратівливим,  відчувається запах «ацетону» з рота, можливий підйом температури тіла, поява ацетону в сечі.

Існує декілька причин розвитку такого стану :

 - порушення дієти ( довготривале голодування, переважання в раціоні білкової на жирної  їжі,  переїдання,  незвична їжа )   

-  ацетонемія  на фоні гострої респіраторної інфекції,  бронхіту, пневмонії, захворювання шлунково-кишкового тракту,  нирок,  при цукровому діабеті.

-  також розвитку синдрому може сприяти  перевтома,  сильний стрес, перезбудження.

Батькам важливо вчасно запідозрити розвиток  ацетонемічного  стану  у дитини  та надати першу допомогу  у  домашніх умовах. 

Тому надаю такі поради :

  1. Визначити наявність ацетону в сечі за допомогою тест-смужок, які можна придбати в  будь-якій аптеці.  Для цього потрібно змочити смужку  в ємкості з сечею та звірити результат зі  шкалою на упаковці.
  2. Якнайшвидше  почати  поїти  дитину  рідиною ( малими ковтками кожні 10- 15 хвилин).  Найбільше  підходить  для  цього  мінеральна  вода типу  Боржомі, Поляна Квасова,  РеО.  Кормити дитину не можна.
  3. Дати  сорбенти,  якщо вони  наявні   в вашій  домашній  аптечці   -     (смекта,  ентеросгель,  чорне або  біле вугілля )
  4. Обов’язково звернутися до Вашого сімейного лікаря для виключення інших захворювань,  які можуть проявлятися схожими симптомами,   та додаткового обстеження  і  лікування. 

Аналізуючи вищесказане,  хочу нагадати  батькам,  дідусям і бабусям, що  харчування  дитини – це ваша відповідальність! Слідкуйте за тим,  що , коли та скільки їдять Ваші діти, особливо у святкові дні.  Обмежуйте солодощі,  газовані напої,  жирні страви,  нові та незвичні овочі та фрукти. Дотримуючись усіх принципів профілактики ацетонемічного синдрому , ви зможете  із задоволенням  провести  зимові свята.

З найкращими побажаннями щастя, достатку,  миру, кохання та міцного здоров’я  Вам та Вашим близьким і дітям в наступному 2020 році!

 

З великою повагою,  Катаркова Вікторія Віталіївна,

лікар-педіатр  дитячого відділення

КНП «Білгород-Дністровська центральна районна лікарня»

24.12.19


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь