A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Порядок виплати недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера

Дата: 20.08.2019 15:41
Кількість переглядів: 2302

Фото без описуЗаконом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що сума пенсії що належали пенсіонерові і залишилася недоотриманою  у зв'язку з його смертю, виплачується — по місяць смерті включно членам його сім'ї, яки проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другої статті 36 вказаного закону, яки знаходилися на його утриманні, незалежно від того проживали вони разом  з померлим пенсіонером чи не проживали. Згідно частині другої статті 36 Законом України  “ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування непрацездатними членами сім'ї вважаються:

1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;

2) діти ( у тому числі діти , яки народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, яки не досягли 18 років або старше цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років. Діти, яки навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно -технічних  вищих навчальних закладах- до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти -  сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Органи пенсійного фонду при оформленні допомоги на поховання, в обов'язковому порядку, разам з разовим дорученням на виплату допомоги на поховання,  надають довідку про розмір недоотриманої пенсії померлого пенсіонера, якщо вона є.

 Для  виплати недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера, який отримував пенсію в Білгород - Дністровському відділу з питань виплати пенсій №4 управління з питань виплати пенсій головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, членам сім'ї необхідно звернутися с заявою на виплату недоотриманої пенсії до Білгород-Дністровського відділу обслуговування громадян управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, яке знаходиться  за адресою вул. Єврейська, 28 (  Кірова, 28).

До заяви про  виплату недоотриманої пенсії померлого пенсіонера обов'язково додається свідоцтво про смерть, документи які підтверджують  родинні стосунки,.  Непрацездатним членам сім'ї  зазначеним у частині другої статті 36 Закону, подаються документи, яки засвідчують, що вони перебували на утримання померлого пенсіонера. Члени сім'ї надають паспорт , довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру  довідку   уповноважених органів з місця проживання про те що на день смерті померлого пенсіонера члени сім'ї проживали разом з померлим пенсіонером та вели спільне господарство.

Належність до кола членів сім'ї (діти, батьки, подружжя) підтверджуються штампами у паспорті, або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або рішенням суду. За документи, що підтверджують спільне місце проживання, приймається паспорт заявника із реєстрацією адреси проживання, спільної з пенсіонером.

 Виплата недоотриманої пенсії здійснюється вищезазначеним  категоріям заявників разовим дорученням у разі звернення протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (днем відкриття спадщини є день смерті особи, або день з  якого вона оголошується померлою).

У разі звернення кількох членів сім'ї, яки мають право на отримання суми недоотриманої  пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

 У разі відсутності членів сім'ї, яки мають право на отримання суми недоотриманої  пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера, або не звернення ними  за виплатою вказаних суми протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, сума пенсії що належали  пенсіонерові та залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини. Документом, що підтверджує статус спадкоємця, є свідоцтво про право на спадщину, де спадковим майном зазначено пенсію померлого пенсіонера.

 У випадку, якщо померлий пенсіонер не був зареєстрованої на підконтрольній території, або помер на непідконтрольній території, особа яка звертається по  недоотриману пенсію, подає всі необхідні документи , в тому числі свідоцтво про смерть, яке видано територіальними органами Міністерства юстиції України, в разі необхідності, власну довідку про взятті на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь