A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Державна підтримка енергозбереження

Дата: 20.08.2019 15:34
Кількість переглядів: 419

УРЯДОВА ПРОГРАМА  «ТЕПЛИХ» КРЕДИТІВ 

З жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «теплих кредитів».

Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб - власників приватних будинків;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 000 гривень.

Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості квартир-субсидіантів.

Уповноваженими на видачу "теплих"  кредитів в рамках програми є 4 державні банки: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк.

Детальні роз’яснення щодо участі в Урядовій програмі з енергоефективності можна отримати в Call-центрі Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: energoefect@saee.gov.ua, energoefect2@saee.gov.uaenergoefect3@saee.gov.ua.

Також, наголошуємо, що в 2019 р. продовжують діяти місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів, за якими надається додаткова компенсація (з місцевих бюджетів) по тілу або відсотках за «теплими» кредитами. 

Детальну інформацію про додаткову місцеву підтримку можна знайти на Інтерактивній карті місцевих програм здешевлення «теплих» кредитів: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

 

ЯК ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ПРОГРАМІ?

Для участі у програмі та отримання відшкодування необхідно здійснити наступні кроки:

1.     Особа або ОСББ приймає рішення про впровадження енергоефективних заходів, звертається до уповноваженого банку та надає необхідний пакет документів для отримання кредиту на придбання енергоефективного обладнання чи матеріалів (перелік документів визначається банком).

2.     Отримує кредитні кошти.

3.     Надає банку рахунки фактури, акти виконаних робіт, тощо. Таким чином, позичальник має підтвердити цільове використання кредитних коштів.

Якщо позичальник – субсидіант, то обов’язковим є подання копій документів (повідомлень або довідок тощо), що підтверджують призначення фізичній особі субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

4.     Банк щомісячно формує та подає до Держенергоефективності реєстри позичальників, які мають право на отримання відшкодування.

5.     Протягом 5 днів Держенергоефективності перераховує відповідні кошти на банківські рахунки для їх подальшого перерахування позичальникам.

Загалом процес відшкодування займає  до 2 місяців.

 

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО УРЯДОВОЇ ПРОГРАМИ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

Умови надання «теплих» кредитів банками-партнерами:

https://www.oschadbank.ua/ua/business/finansuvannya-biznesu

http://www.oschadbank.ua/ua/private/loans/oschad_home/

http://www.ukrgasbank.com/small_bussiness/credit/osbb/

https://privatbank.ua/news/privatbank-ustanovil-maksimal-nuju-stavku-tep...

Орієнтовний перелік енергоефективного обладнання та/або матеріалів, які є складовими (комплектуючими) устаткування та матеріалів, що визначені Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року № 1056

 

          Додатково інформуємо:

          За 4,5 роки дії Урядової програми «теплих» кредитів її учасниками стали понад 630 тисяч родин, які інвестували близько 8 млрд.грн. в економіку України та економлять енергоресурсів в еквіваленті газу близько 280 млн. м³ щорічно. При цьому видатки з державного бюджету склали понад 2,5 млрд.грн.

          На початку 2019 року, на реалізацію Програми було передбачено перших 400 млн.грн. і на сьогодні понад 110 тис. родин вже встигли залучити більше 1 млрд.грн. «теплих» кредитів.

          У 2019 році спостерігається особливо високий попит саме серед ОСББ. Фактично за 5 місяців 2019 року майже 1200 ОСББ скористалися Програмою на суму понад 415 млн.грн.

          Враховуючи соціальну важливість забезпечення кредитування ОСББ, численні звернення профільних громадських організацій та об’єднань 19 червня 2019 р. Урядом додатково виділено 380 млн.грн. на реалізацію Програми (Постанова КМУ від 19.06.2019 р. № 556 та Розпорядження КМУ від 19.06.2019 № 431-р), що дозволить додатково охопити ще в цьому році близько 3 тис. ОСББ (або 230 тис. родин).

          Поряд з цим метою збільшення попиту на Урядову програму за ініціативи Держенергоефективності щороку запроваджуються місцеві програми співфінансування «теплих» кредитів. 

          І сьогодні окрім 780 млн. грн. з державного бюджету додатково виділено понад 17 млн.грн. з місцевих бюджетів на реалізацію майже 170 програм здешевлення «теплих» кредитів для населення та ОСББ.

          В результаті такої синергії (державної та місцевої підтримки) за останні 4,5 роки у 6 разів збільшено попит на «теплі» кредити (з майже 200 ОСББ у 2015 р. до 1200 у 2019р.) та у 26 разів обсяг залучених коштів (з 16 млн.грн. у 2015 р. до 415 млн.грн. у 2019 р.).

          Відтак, ОСББ впроваджують більш комплексні енергоефективні проекти, зокрема у 2019 році (в порівнянні з 2015 р.) середній кредит ОСББ зріс у 3,5 рази (з 85 тис.грн. до 325 тис.грн.).

           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь