Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Шкодочинність амброзії полинолистої

Дата: 14.06.2019 12:19
Кількість переглядів: 513

Фото без описуАмброзія полинолиста — це однорічна трав’яниста рослина зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста). Стебло і листя опушені. Проростає у межах температур 6 - 22°С, сходи з'явля-ються з глибини до 8 см у березні - травні.

   Розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть дати по 30 - 40 тисяч насінин. Свіжозібране насіння не проростає, 4 - 6 місяців воно перебуває в стані біологічного спокою. Незріле насіння (у фазі молочної і воскової стиглості) здатне дозрівати та в подальшому проростати. Чим глиб-ше насіння   перебуває в ґрунті, тим воно довше залишається життєздатним. У польових умовах рослини амброзії зростають у середньому до 1м заввишки і до 1- 2см завтовшки (в нижній частині стебла). Цвіте у серпні- вересні, переважно вітрозапильна рослина. За сприятливих умов може досягати 2 метрів висоти, щільність сходів до 5 - 7 тис. шт, а фітомаса — до 10 тонн на гектар.

   Амброзія настільки пристосовується до умов, у які   потрапляє, що їй не страшні будь-які екологічні зміни. Походить рослина з Північної Америки  у 1914 р. була вперше вияв-лена на території України, у Дніпропетровській області. Крім нашої держави, рослина поширена у 20 державах Європи, в 12 державах Південної і Північної Америки, 3 держа-вах Південної Африки,  Кореї,  Японії,  Австралії. 

   Низький рівень землеробства, нестача ґрунтообробної техніки та гербіцидів   прово-кують масове проростання амброзії на полях. Вона становить конкуренцію іншим рослинам. Розвиваючи велику надземну масу здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати інші бур'яни та культурні рослини. На утворення 1 тонни сухої речовини амброзії полинолистої відбирається з ґрунту 950 тонн води, вдвічі більше, ніж пшеницею, в втричі, — ніж кукурудзою, в 4 рази — ніж сорго. При густоті до 20 рослин на кв. метрі виноситься з ґрунту 135 кг/га азоту, 40 кг/га фосфору, 157 кг/га калію, що в два-три рази більше, ніж пшеницею та кукурудзою. За середньої забур'яненості амброзією урожай соняшнику знижується на 40 %, кукурудзи — 35 %.

   Потрапляючи у сільськогосподарські культури разом із насіннєвим матеріалом. Наприклад, збирання соняшнику, кукурудзи, люцерни збігається з дозріванням бур’яну (серпень – вересень). Крім цього,при збиранні врожаю засмічених посівів пізньостиглих культур у нього потрапляє насіння  амброзії, відокремити яке досить важко.

В таких випадках необхідні додаткові витрати на очищення насіннєвого матеріалу. При засміченні посівів багаторічних та однорічних трав на зелений корм, а також луківі пасовищ якість корму, що заготовляється, знижується. У рослинах амброзії утворюється від 0,07 до 0,15% (стосовно сірої маси) гірких речовин і ефірних масел. При згодовуванні засміченого корму  коровам, смак молока стає гірким.

   Особливе занепокоєння викликає катастрофічне поширення амброзії полинолистої, як надзвичайно злісного буряну та небезпечного об’єкту для здоров’я людини. Квітковий пи-лок у період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Алергію викликають білки- антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизо-вих оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

   Боротьбу з амброзією варто розпочинати задовго до цвітіння. Уже з початку липня можна її скошувати. Якщо верхівка рослини буде обрізана, то вона не зможе розквітнути. Однак є ймовірність виросту додаткових пагонів. Тому найкраще знищувати амброзію разом з кореневою системою. Стебла найкраще спалювати. Перед знищенням необхідно захистити обличчя респіратором, а тіло — одягом. 

   Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь:

узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей, територій станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;

пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км);

сільськогосподарських угідь.

   Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої мають агротехнічні методи боротьби: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських куль-тур. На дуже засмічених землях кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару, де за правильного обробітку, засміченість бур’яном знижується на 70-80 %. На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати. Правда, після скошування вона інтенсивно відростає, тому процедуру проводять не менше 3-4 разів за літо. Можна також використовувати натрієву й амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) чи з сульфатом амонію.

Не варто зволікати, якщо бачите на подвір’ї небезпечну рослину. Напередодні цвітіння вона не така шкідлива. Тож самостійно знищити якнайбільше рослин до цвітіння, не допустити утворення пилку, насіння, а відтак і засилля цією рослиною нових територій. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь