A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Про попередження кишкових інфекцій

Дата: 05.06.2019 11:55
Кількість переглядів: 481

Фото без описуПекуче літо  створює  благоприємні умови для розповсюдження кишкових інфекцій. До кишкових інфекцій відносяться такі захворювання: сальмонельоз,  дизентерія, вірусний гепатит А та інші. Захворювання цієї групи інфекцій  викликаються різними збудниками - бактеріями, найпростішими, вірусами.

Що ж їх об’єднує? Чому в одну групу увійшли захворювання, які викликаються мікроорганізмами різних біологічних видів?                                   

Всю цю групу об’єднує  те, що основне місце  знаходження  збудників  захворювань та розвитку хвороби  - кишечник людини. Звідси і загальний механізм передачі інфекції  - фекально-оральний , при якому  збудник з кишечника хворого  або носія інфекції попадає в зовнішнє середовище,  потім  через рот в шлунково- кишковий тракт здорової людини  і викликає захворювання.

В організм людини збудники інфекцій можуть потрапити з харчовими продуктами, водою, а також заноситись  брудними руками, через предмети домашнього побуту. Особливо небезпечні в епідемічному відношенні особи, у яких захворювання  протікало в легкій або стертій формі.   За медичною допомогою такі хворі як правило не звертаються і відповідно  завдають  епідемічну загрозу  розповсюджуючи цю інфекцію серед населення.. Для багатьох збудників кишкових інфекцій харчові продукти є  поживним середовищем, де вони не тільки  зберігаються, а і розмножуються. Одна з головних  вимог профілактики таких захворювань – максимальний захист харчових продуктів від попадання на них  збудників кишкових інфекцій. Важливе значення  має правильне зберігання  харчових продуктів.. Ті продукти, які не будуть проходити термічну обробку (ковбаса, масло, сири та інші) необхідно зберігати окремо від сирих -  м’яса, риби, полуфабрикатів, овочей та фруктів.

Молоко, яке надходить в торгівельну мережу, піддається пастеризації, яка  знищує збудників інфекції.  Проте, якщо молоко не розфасовано у пакети або пляшки,  воно може забруднитись. Тому розливне молоко необхідно перед вживанням прокип’ятити.

Збудники кишкових інфекцій можуть знаходитись також  на поверхні  овочей,  фруктів,  ягід. Тому овочі, фрукти, ягоди  перед вживанням в свіжому виді потрібно мити гарячою водою.  Особливу  увагу  треба  уділяти  умовам  зберігання та  приготування їжі  в туристичних походах, на  пікніках.  Не треба брати в дорогу харчі, які  швидко псуються.  . Кожен вид харчів необхідно упаковувати  окремо, а для кращого збереження використовувати сумки –холодильники.

Фактором передачі кишкових інфекцій може стати вода, яка забруднена виділеннями хворого або бактеріоносія.  Намагайтеся не ковтати  воду при купанні в морі, річках,  ставках  та  інших  водоймищах.  А для пиття використовуйте  тільки кип’ячену  або  бутиліровану  воду. Кишкові інфекції іноді називають «хворобами брудних рук». І  дійсно,  виконання всім відомого правила – регулярно мити руки -  дає можливість знизити захворюваність кишковими інфекціями.

Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після відвідування туалету, після проїзду в громадському транспорті та інших випадках. Певну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій грають мухи, які переносять збудників різних інфекцій з об’єктів зовнішнього середовища  (туалети) на харчові продукти,  посуду та інші предмети побуту.

Щоб  мухи не залітали в приміщення, вікна закривають марлею або  протимоскітною сіткою.  Пам’ятайте також, що в чистому приміщення мух менше.

Сприйнятливість людей до гострих кишкових інфекцій дуже висока, особливо  дітей, тому що захисні сили  дитини слабше, ніж у дорослих. Найменші діти,  інфікуються від тих, хто їх кормить, або вигодовує. Нерідко  джерелом зараження грудних дітей  є самі матері. В зв’язку з цим, суворе додержання всіх гігієничних норм і правил  –  закон в сім’ях, де є діти.

Але якщо все ж таки з’явились ознаки захворювання, негайно звертайтесь до лікаря за одержанням кваліфікованої медичної допомоги,  не займайтесь самолікуванням!

Своєчасне лікування -  успіх бистрого видужання  хворого, а також попередження ускладнень та загострення епідемічної ситуації.

Лікар-епідеміолог  КНП «Білгород-Дністровська ЦРЛ»                  Рябова С.О.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь