Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.

Дата: 29.05.2019 08:11
Кількість переглядів: 566

Фото без описуВсесвітній день  боротьби з тютюнопалінням — встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається  31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять  антитютюнові  акції.

     У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюнуКонвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.

     Причиною  появи  боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра може зрости  до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

     В Україні палить близько 11, 5 млн жителів, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні — 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

      На сьогоднішній день вже прийнятий закон про заборону куріння в громадських місцях Проте оскільки спеціальні місця для куріння на вулиці не позначені і заборонних табличок немає, досить складно визначити порушника. За даними експертів, тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, серед яких нікотин, який є однією з найсильніших отрут. Після проникнення сигаретного диму в легені нікотин потрапляє в мозок вже через сім секунд. Куріння викликає підвищення частоти пульсу, концентрацію цукру в крові, сприяє легкій збудливості кори головного мозку, має розслаблюючу дію на периферичні м'язи. ВООЗ повідомляє про більш ніж 25 захворюваннь, перебіг яких погіршується під впливом куріння.

      Такий вплив провокує розвиток онкологічних, серцево-судинних недугів, захворювань органів дихання. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у некурящих. Любителі тютюну в 13 разів частіше страждають стенокардією і в 10 разів - виразкою шлунку. Відомо, що крапля нікотину вбиває коня. Для людини смертельною стає доза в 50-100 міліграм. За підрахунками медиків, при викурюванні в день 20-25 сигарет за 30 років курець пропускає через свої легені 150-160 кг тютюну і не вмирає тільки тому, що вводить його невеликими дозами. Близько 70%, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

При проведенні  Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням — широко залучаються  фахівці первинної ланки медико-санітарної допомоги до заходів, спрямованих на профілактичну роботу та роботу з особами, що бажають позбавитись тютюнової залежності; організуються  виступи на радіо та телебаченні; дана проблема висвітлюється в пресі; в лікувально-профілактичних та навчальних закладах проводяься  лекції, бесіди, круглі столи, тематичні  вечори, випускаються санітарні бюлетені  та інше.

Міжнародний день відмови від паління  відзначається також у третій четвер листопада.  Він був встановлений Американським онкологічним товариством ще в 1977 році.

Всесвітній день без тютюну входить в систему всесвітніх і міжнародних днів ООН.

Поради лікаря –нарколога  для осіб, які бажають кинути палити:

  • Якщо ви бажаєте кинути палити, знайдіть собі партнера, який теж бажає це зробити. Ви будете підтримувати одне одного  в цьому бажанні.
  • Не паліть більше перед сніданком . Якщо вам це удасться,  успіх надасть вам  сили відмовитись від паління  перед обідом та вечерею.
  • Не паліть більше, коли п’єте кофе, чай або алкогольні напої,  а  також коли дивитесь телевізійні передачі, навіть коли в програмі  захоплюючий  детектив.
  • Видаліть з робочого місця та з дому все, що нагадує про паління: попільничку, сигарети, сірники, запальничку інш. В поїздах, літаках  користуйтеся вагонами та салонами для осіб, які не палять.
  • Викидайте сигарету, не допалив її на 2/3 розміру.
  • Відмовляйтесь від сигарет, які вам пропонують. Не просить самі запалити. Не носіть з собою запальничку.
  • Пийте воду або легкі напої, коли  вам хочеться чимось зайняти рота. Але ні якому разі  не алкогольні напої. Алкоголь посилює бажання запалити.
  • Вийдіть на свіже повітря або подихайте у відкритого вікна, коли зазнаєте бажання в сигареті.
  • Рішучий крок – відмовтеся від наступної сигарети.
  • Підтримуйте цю нехитру програму 2-ма  психологічними умовами: замість сигарет візьміть щось інше – жуйку, печеня, горішки,  цукерки. За кожен маленький крок, який ви зробили для визволення від пагубної звички,  нагородіть себе гарною телевізійною передачею, інтересною книгою, зустріччю з друзями.

Підготувала  материал:

Зав. інформаційно-аналітичним відділеннням

КНП «Білгород-Дністровська ЦРЛ»                             Сергієнко Л.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь