A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шабівська сільська рада
об'єднана територіальна громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Профілактика інфекцій, що передаються кліщами

Дата: 06.05.2019 11:20
Кількість переглядів: 622

Фото без описуОдна з проблем, яка може привести до захворювань, часто з дуже тяжким клінічним перебігом, це нанесення людям укусів кліщами. Кліщі, які мешкають в ареалі нашого району, можуть бути зберігачами та переносниками таких інфекційних захворювань, як вірусний кліщовий енцефаліт, хвороба  Лайма, лихоманка Ку,  туляремія і ряд інших інфекцій.

Клінічно захворювання можуть проявлятися вже через кілька днів після укусу. Іноді, як при хворобі Лайма, від моменту укусу до прояву перших ознак може пройти кілька місяців і навіть років. У деяких випадках хвороба Лайма може передаватися через сире молоко корів, кіз.

 Тому головним у профілактиці захворювань, переносниками яких є кліщі, є профілактика їх укусів. Перш за все, треба правильно одягатися, виходячи на природу, максимально закриваючи ті частини тіла, до яких люблять прикріплятися кліщі: це волосиста частина тім'яної області голови, шия, область пахових ділянок, пупка, промежина, між лопатками, по ходу хребта, де одяг нещільно прилягає до тіла. Але спробуйте так одягнутися в жарку пору року, коли головною екіпіровкою людини є купальник і панама або капелюх.

Спочатку кліщ заповзає на одяг, а потім через кілька годин або навіть днів переповзає на тіло людини.

Тому, щоб виявити кліща на тілі якомога раніше, треба частіше оглядати себе, дитину після перебування на природі, навіть не зайвим буде огляд кожні 2-3 години.

При виявленні кліща, що присмоктався,  його треба якомога швидше видалити.

Як це зробити, найкраще знають медичні працівники.  Процедура ця, взагалі, проста, але іноді може знадобитися навіть хірургічне втручання. Можна витягти кліща і самостійно із запобіжними засобами (надіти на руки рукавички) - пінцетом чи петлею з міцної нитки, розгойдуючи в сторони, намагаючись витягти з хоботком. Якщо кліща розчавили, то руки треба вимити з милом, не торкатися до очей і слизової носа.

Обов'язково: кліща треба помістити в  ємність,  що щільно закривається     (флакончики, пробірки),  і доставити в нашу районну санепідемстанцію для забезпечення вірусологічного лабораторного дослідження. Треба сказати, що іноді укуси завдають не дорослі особини кліщів, а їх проміжні стадії розвитку, які не видно неозброєним оком.  Про це необхідно пам’ятати.

 Людині, що вкушена кліщем,   необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста, який визначить чи потрібна екстрена профілактика інфекційного захворювання в кожному конкретному випадку. Ця людина повинна багато років пам'ятати про випадок укусу кліщем, щоб не пропустити початок захворювання і вчасно розпочати лікування.

 В якості особистої профілактики пропонується використання  репелентів – засобів  відлякування від кліщів, москітів, комарів.

До громадських заходів профілактики відноситься боротьба з гризунами (вони є прокормителями кліщів), боротьба з комахами, до яких відносяться кліщі, за допомогою дезінсекційних засобів.

І незважаючи на те, що в нашому районі серед людей такі захворювання, як вірусний кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма, лихоманка Ку та інші в даний час не реєструються, знання профілактики дозволить і надалі їх не допустити, тому що випадки укусів кліщами з початку весняного сезону в цьому році лікувальними установами вже зареєстровані.

Рябова С.О.,

лікар-епідеміолог

КНП «Білгород-Дністровська ЦРЛ» 

 травень  2019 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь